testbook mock test
Complete Notes On Mahatma Gandhi For Railway & SSC Pdf
mahatma gandhi gk

Complete Notes On Mahatma Gandhi For Railway & SSC Pdf

Today we are going to provide you Complete Notes On Mahatma Gandhi For Railway & SSC Pdf. It will help you in the upcoming RAILWAY GROUP D/RPF/NTPC/TC/CC and SSC exams. The given Complete Notes On Mahatma Gandhi For Railway & SSC Pdf also contains previous year questions from GANDHIAN ERA.

You can download PDF Mahatma Gandhi Top 100 gk for all exams with the help of the direct link given below. Nowadays one or two questions related to Mahatma Gandhi are being asked in all the examinations of the country, that is why we hope that this PDF will be useful for you.

table ads
We Recommend Testbook App
20+ Free Mocks For RRB NTPC & Group D Exam Attempt Free Mocks
100+ Free Mocks for Banking (IBPS PO, Clerk SEBI, RBI, RRB, SBI PO Exams) Attempt Free Mocks
30+ Free Mocks for IB ACIO, SSC CGL & SSC CHSL Exam Attempt Free Mocks
10+ Free Mocks for UPSC CSE 2021 Exams Attempt Free Mocks

Complete Notes On Mahatma Gandhi For Railway & SSC Pdf

Complete Notes On Mahatma Gandhi For Railway & SSC Pdf is available here to download in Hindi and English language. You can also have a look on Important Questions and answer based on Mahatma Gandhi.

International Day of Non-Violence

Gandhi Jayanti is a national holiday in India celebrated on 2nd October. This day is celebrated in the honor of the birthday of the Father of the nation, Mohandas Karamchand Gandhi, popularly known as Mahatma Gandhi or Bapuji. 
Internationally this day is celebrated as the International Day of Non-Violence as Gandhiji was the preacher of non-violence. He is a symbol of peace and truth.

Important facts about Mahatma Gandhi

1. When & where was Mohandas Karamchand Gandhi born?
Ans. October 2, 1869, Porbandar

2. When & where did Gandhiji experimented first Satyagraha?
Ans. South Africa in September , 1906 to protest against the Asiatic Ordinance issued against the Indians in Transvaal

3. When & where was Gandhiji first imprisoned?
Ans. 1908 at Johannesburg in South Africa

4. At which place was Gandhiji arrested for the first time by the British Government for sedition?
Ans. Ahmedabad

5. In which railway station where Gandhiji was humiliated and ousted?
Ans. Peter Marits Burg Railway Station , South Africa

6. When did Gandhiji started Tolstoy Farm?
Ans. 1910 (in South Africa)

7.Where did Gandhiji started the Phoenix Settlement?
Ans. Durban, South Africa

8.What is the name of weekly started by Gandhiji in South Africa?
Ans. Indian opinion (1904)

9.The book “Unto This Last” greatly captivated and transformed Gandhiji. So much so that he translated it into Gujarati. Who was its author?
Ans. John Ruskin

10.When did Gandhiji returned to India from South Africa?
Ans. 9th January 1915.
January 9 is observed as Pravasi Bharatiya Divas

11.Where was Gandhiji’s first satyagraha in India?
Ans. Champaran in 1917 for the right of Indigo workers

12.Where was Gandhiji’s first fast?
Ans. In Ahmedabad (Gandhiji’s second satyagraha in India)

13.Where was Gandhiji’s third satyagraha in India?
Ans. Kheda satyagraha

14.Which caused Gandhiji to abandoned his title Kaiser-I-Hind?
Ans. Jallianwalabagh Massacre (1919)

15.Who started weeklies named Young India and Navjeevan?
Ans. Mahatma Gandhi

16. Which is the only Congress session presided over by Gandhiji?
Ans. Congress session at Belgaum in 1924

17. Who started All India Harijan Samaj in 1932?
Ans. Mahatma Gandhi

18.Where is Wardha Ashram situated?
Ans. In Maharashtra

19. When did Gandhiji started the weekly Harijan?
Ans. 1933

20. When did Gandhiji published ‘Hind Swaraj’ ?
Ans. In the year 1908

21. Gandhiji called Subhash Chandra Bose as?
Ans. Patriot

22. Who called Gandhiji as “Half naked Seditious Fakir”?
Ans. Winston Churchill

23. Who gave the name ‘Gurudev’ to Tagore?
Ans. Mahatma Gandhi

24.Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Ans. Rabindranath Tagore

25.Who is political guru of Gandhiji?
Ans. Gopal Krishna Gokhale

26.Who is considered as spiritual guru of Gandhiji?
Ans. Leo Tolstoy

27.The period which is considered as ‘Gandhian Era’ in Indian Independence struggle ?
Ans. 1915 – 1948

28.Who founded Satyagrah Sabha?
Ans. Mahatma Gandhi

29.Who was the secretary of Mahatma Gandhi after the demise of Mahadev Desai ?
Ans. Pyarelal

30.Who compared Gandhi’s Dandi March to the legendary journey of Sri Rama to Lanka ?
Ans. Motilal Nehru

31.When was the Gandhi – Irwin Pact signed?
Ans. March 5, 1931

32.On being arrested for his “Quit India” programme, where was Gandhiji detained?
Ans. Ahmedabad Prison

33.What was called as ‘Post Dated Cheque’ by Gandhiji ?
Ans. Cripps’s Mission (1942)

34.Who gave Baba Amta the title ‘Abhay Sadak’ ?
Ans. Mahatma Gandhi

35.What is the real name of Gandhi’s Autobiography ?
Ans. Satya na prayogo

36.In which language Gandhiji wrote his Autobiography?
Ans. Gujarati

37.Who translated Gandhi’s autobiography into English?
Ans. Mahadev Desai

38.What is the period that referred in Gandhi’s Autobiography?
Ans. 1869 – 1921

39.When did Autobiography of Gandhiji first published?
Ans. 1927 (in Navajeevan)

40.What is the real name of Mira Behn, the disciple of Gandhiji?
Ans. Madeleine Slade

41.Which of the following did Gandhiji describes as his two lungs?
Ans. Ahimsa & Truth

42.When was Gandhiji assassinated?
Ans. 1948 January 30 by Nadhuram Vinayak Godse

43. Who is known as
Frontier Gandhi : Ghaffar Khan
Bihari Gandhi : Dr. Rajendra Prasad
Modern Gandhi : Baba Amte
Sri Lankan Gandhi : A.T. Ariyaratne
American Gandhi : Martin Luther King
Burmese Gandhi : General Aung San
African Gandhi : Kenneth Kaunda
South African Gandhi ?: Nelson Mandela
Kenya Gandhi : Jomo Kenyatta
Indonesian Gandhi : Ahmed Sukarno

44. Who wrote the book “The words of Gandhi”?
Ans. Mahatma Gandhi
Other Books written by Gandhiji :
“The Essential Gandhi” , “The Wit and Wisdom of Gandhi” ,”The Penguin Gandhi reader”, “Gandhi on Islam”, “The Bhagavad Gita According to Gandhi”, “The book of Gandhi wisdom”, “Hind swaraj and other writings”, “The Way to God”, “For Pacifists”

45. Who is the writer of “Gandhi on Non-Violence”?
Ans. Thomas Merton

46. “The Life Of Mahatma Gandhi” is written by?
Ans. Louis Fischer

47. Who is the author of “Great Soul: Mahatma Gandhi and his Struggle with India”
Ans. Joseph Lelyveld

48. Who called gandhiji father of nation?
Ans. Subash Chandra Bose

49. Where is Sabarmati Ashram situated?
Ans. Ahmadabad, Gujarat

50. When was the salt march started?
Ans. March 12, 1930

महात्मा गांधी के बारे में महत्वपूर्ण तथ्य

1. मोहनदास करमचंद गांधी कब और कहाँ पैदा हुए थे?
उत्तर: 2 अक्टूबर 1869, पोरबंदर
2. गांधीजी ने पहली सत्याग्रह का प्रयोग कब और कहाँ किया था?
उत्तर: सितंबर, 1906 में दक्षिण अफ्रीका ने ट्रांसवल में भारतीयों के खिलाफ जारी एशियाई अध्यादेश के विरोध में विरोध किया
3. गांधीजी कब पहली बार कैद थे?
उत्तर: 1908 में दक्षिण अफ्रीका में जोहान्सबर्ग में
4. ब्रिटिश सरकार द्वारा राजद्रोह के लिए पहली बार गांधीजी को किस स्थान पर गिरफ्तार किया गया था?
उत्तर: अहमदाबाद
5. किस रेलवे स्टेशन में गांधीजी को अपमानित और हटा दिया गया था?
उत्तर: पीटर मैरिट्स बर्ग रेलवे स्टेशन, साउथ अफ्रीका

6. गांधीजी ने टॉल्स्टॉय फार्म कब शुरू किया?
उत्तर: 1910 (दक्षिण अफ्रीका में)
7. गांधीजी ने फीनिक्स निपटान शुरू किया था?
उत्तर: डरबन, दक्षिण अफ्रीका
8. दक्षिण अफ्रीका में गांधीजी द्वारा साप्ताहिक साप्ताहिक नाम क्या है?
उत्तर: भारतीय राय (1 9 04)
9. पुस्तक “अनटो द लास्ट” ने गांधीजी को बहुत प्रभावित और बदल दिया। इतना है कि उन्होंने इसे गुजराती में अनुवादित किया। इसका लेखक कौन था?
उत्तर: जॉन Ruskin
10. गांधीजी दक्षिण अफ्रीका से भारत लौट आए थे?
उत्तर: 9 जनवरी 1915।
9 जनवरी को प्रवासी भारतीय दिवस के रूप में मनाया जाता है

11. भारत में गांधीजी का पहला सत्याग्रह कहाँ था?
उत्तर: उत्तर: इंडिगो श्रमिकों के अधिकार के लिए 1 9 17 में चंपारण
12. गांधीजी का पहला उपवास कहाँ था?
उत्तर: अहमदाबाद में (भारत में गांधीजी का दूसरा सत्याग्रह)
13. भारत में गांधीजी का तीसरा सत्याग्रह कहाँ था?
उत्तर: खेड़ा सत्याग्रह
14. किसने गांधीजी को अपना खिताब कैसर-ए-हिंद छोड़ दिया?
उत्तर: जल्लीयानवालबाग नरसंहार (1 9 1 9)
15. किसने यंग इंडिया और नवजीवन नामक सप्ताहांत शुरू किया?
उत्तर: महात्मा गांधी

16. गांधी जी की अध्यक्षता में एकमात्र कांग्रेस सत्र कौन सा है?
उत्तर: 1924 में बेलगाम में कांग्रेस सत्र
17. 1932 में अखिल भारतीय हरिजन समाज किसने शुरू किया?
उत्तर: महात्मा गांधी
18. वर्धा आश्रम कहां स्थित है?
उत्तर: महाराष्ट्र में
19. गांधीजी ने साप्ताहिक हरिजन कब शुरू किया?
उत्तर: 1933
20. गांधीजी ने ‘हिंद स्वराज’ कब प्रकाशित किया?
उत्तर: वर्ष 1 9 08 में

21. गांधी जी ने सुभाष चंद्र बोस को बुलाया?
उत्तर: देश-भक्त
22. गांधीजी को “आधे नग्न संदिग्ध फकीर” के रूप में किसने बुलाया?
उत्तर: विंस्टन चर्चिल
23. टैगोर को ‘गुरुदेव’ नाम किसने दिया?
उत्तर: महात्मा गांधी
24. गांधीजी को ‘महात्मा’ कहा जाता है?
उत्तर: रविंद्रनाथ टैगोर
25. गांधी जी के राजनीतिक गुरु कौन हैं?
उत्तर: गोपाल कृष्ण गोखले

26. गांधीजी के आध्यात्मिक गुरु के रूप में कौन माना जाता है?
उत्तर: लियो टॉल्स्टॉय
27. भारतीय स्वतंत्रता संग्राम में जिस अवधि को ‘गांधीवादी युग’ माना जाता है?
उत्तर: 1915 – 1 9 48
28. सत्याग्रह सभा की स्थापना किसने की थी?
उत्तर: महात्मा गांधी
29. महादेव देसाई के निधन के बाद महात्मा गांधी के सचिव कौन थे?
उत्तर: प्यारेलाल
30. गांधी की दांडी मार्च की तुलना श्रीलंका के श्रीलंका की महान यात्रा से हुई थी?
उत्तर: मोतीलाल नेहरू

31. गांधी – इरविन संधि कब हस्ताक्षर किए गए थे?
उत्तर: 5 मार्च, 1931
32. अपने “भारत छोड़ो” कार्यक्रम के लिए गिरफ्तार होने पर गांधीजी को हिरासत में लिया गया था?
उत्तर: अहमदाबाद जेल
33. गांधी जी द्वारा ‘पोस्ट डेटेड चेक’ के रूप में क्या कहा जाता था?
उत्तर: क्रिप्स मिशन (1 9 42)
34. बाबा अम्ता को ‘अभय साधक’ शीर्षक किसने दिया?
उत्तर: महात्मा गांधी
35. गांधी की आत्मकथा का वास्तविक नाम क्या है?
उत्तर: सत्य ना प्रार्थनाओ

36. किस भाषा में गांधीजी ने अपनी आत्मकथा लिखी थी?
उत्तर: गुजराती
37. किसने गांधी की आत्मकथा का अंग्रेजी में अनुवाद किया?
उत्तर: महादेव देसाई
38. गांधी की आत्मकथा में उल्लिखित अवधि क्या है?
उत्तर: 1869 – 1921
39. गांधीजी की आत्मकथा कब पहली बार प्रकाशित हुई थी?
उत्तर: 1927 (नवजीवन में)
40. गांधीजी के शिष्य मीरा बेहन का असली नाम क्या है?
उत्तर: मेडलेन स्लैड

41. गांधीजी ने अपने दो फेफड़ों के रूप में निम्नलिखित में से किस का वर्णन किया?
उत्तर: अहिंसा और सत्य
42. गांधीजी की हत्या कब हुई थी?
उत्तर: 1 9 48 जनवरी 30 नधुरम विनायक गोडसे द्वारा
43. किसके रूप में जाना जाता है
फ्रंटियर गांधी: गफार खान
बिहारी गांधी: डॉ राजेंद्र प्रसाद
आधुनिक गांधी: बाबा आमटे
श्रीलंका गांधी: एटी। Ariyaratne
अमेरिकी गांधी: मार्टिन लूथर किंग
बर्मी गांधी: जनरल आंग सैन
अफ्रीकी गांधी: केनेथ कौंडा
दक्षिण अफ़्रीकी गांधी?: नेल्सन मंडेला
केन्या गांधी: जोमो केन्याट्टा
इंडोनेशियाई गांधी: अहमद सुकर्णो
44. किताब “गांधी के शब्द” किसने लिखा था?
उत्तर: महात्मा गांधी
गांधीजी द्वारा लिखी गई अन्य पुस्तकें:
“अनिवार्य गांधी”, “द विट एंड विस्डम ऑफ गांधी”, “द पेंगुइन गांधी रीडर”, “इस्लाम पर गांधी”, “भगवद् गीता गांधी के अनुसार”, “गांधी ज्ञान की किताब”, “हिंद स्वराज और अन्य लेखन “,” भगवान के लिए रास्ता “,” Pacifists के लिए “
45. “गैर-हिंसा पर गांधी” के लेखक कौन हैं?
उत्तर: थॉमस मेर्टन

46. ​​”महात्मा गांधी का जीवन” लिखा गया है?
उत्तर: लुई फिशर
47. “महान आत्मा: महात्मा गांधी और भारत के साथ उनके संघर्ष” के लेखक कौन हैं
Ans. Joseph Lelyveld
48. राष्ट्र के गांधीजी पिता को किसने बुलाया?
उत्तर: सुभाष चंद्र बोस
49. साबरमती आश्रम कहां स्थित है?
उत्तर: – अहमदाबाद, गुजरात
50. नमक मार्च कब शुरू हुआ था?
उत्तर: – 12 मार्च, 1930

Download 100+ Mahatma Gandhi PDF

You can join our All In One Preparation Group and join us on Telegram and like our Facebook Page to get notified on latest exam updates and materials. For discussion join SSC GROUP and Railway Group.

This Post Has 3 Comments

  1. Akash

    English me nhi he sir gandhi ji ka notes

Leave a Reply