Union Budget 2020 Important Questions PDF For All Exams

Download Union Budget 2020 Important Questions PDF For All Competitive Exams: The Union Budget 2020-21 has been presented in the Indian Parliament by the Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman. It has been seen that questions from Union Budget Of India is asked in various competitive exams like SSC, Railway, SBI, RBI, LIC, UPSC, State PCS and other competitive exams.

So to help you score better in this section we have come up with Union Budget 2020 Important Questions PDF For All Competitive Exams. We have already shared Union Budget 2020 Important Key Highlights PDF and Economic Survey 2020 Important Questions & Highlights PDF   .Here we will share expected questions from Union Budget 2020-21 for all exams with answers. These questions are based on latest exam pattern of Sarkari Exams.

Union Budget 2020 Important Questions PDF For All Competitive Exams

Finance Minister Ms Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2020 in parliament on 01st February 2020. This is her first full time budget presentation. The budget has something for everyone and it will be such that it will attend to weak, old and vulnerable citizens. You must be searching for Union Budget 2020 Important Questions PDF.

Union Budget 2020 Important Questions PDF For All Exams
Union Budget 2020 Important Questions PDF For All Exams

Here we have mentioned some brief details about Union Budget 2020 Important Questions PDF For All Exams in the table given below:

Article NameUnion Budget 2020 Important Questions PDF For All Exams
CategoryCurrent Affairs
Useful ForAll Competitive Exams
Topics CoveredUnion Budget 2020 Important Questions
Compiled Byhttps://www.examstocks.com/
SourceUnion Budget 2020 By Government Of India
Official Websitehttps://www.indiabudget.gov.in/

50+ Union Budget 2020 Expected Questions PDF

Here we have attached 50+ Expected questions from Union Budget 2020-21 which are very Important for the upcoming exams. Note down them in your notebook and practice well before appearing in the competitive exams:

1. How much an average household now saves because of implementation of GST?
A- 3%
B- 4%
C- 5%
D- 6%

2. How many tax payers have been added in GST?
A- 6 million
B- 8 million
C- 9 million
D- 4 million

3. How much consumers have got annual benefit by GST?
A- 50,000 crore
B- 75,000 crore
C- 1 lakh crore
D- 2 lakh crore

4. Between 2006-2016, how many people were pulled out of poverty?
A- 271 million
B- 152 million
C- 362 million
D- 412 million

5. Which of the following is NOT the main theme of Budget 2020?
A- Aspirational India
B- Caring Society
C- Housing for all
D- Economic Development for all

6. The income of Farmers is expected to get doubled in the year?
(a). 2025
(b). 2024
(c). 2022
(d). 2030

7. How many Pump sets linked to solar panels will be given to farmers?
A- 20 lakh
B- 40 lakh
C- 60 lakh
D- 80 lakh

8. Which scheme has been launched for women self-help group in the Budget?
A- Vidya Laxmi scheme
B- Maha Laxmi scheme
C- Nari Laxmi scheme
D- Dhanya Laxmi scheme

9. Kisan Rail will be set up by Indian Railways on PPP for transportation of what type of goods?
A- Perishable goods
B- Consumer goods
C- Capital goods
D- Agriculture goods

10. Through NABARD refinance scheme, Agri credit target for 2020-21 has been proposed at?
A- Rs 10 lakh crore
B- Rs 15 lakh crore
C- Rs 20 lakh crore
D- Rs 25 lakh crore

11. How many empaneled hospitals are there currently in Ayushman Bharat Scheme?
A- 5,000
B- 20,000
C- 30,000
D- 50,000

12. Which scheme has been launched to end TB by 2025 in the country?
A- End TB Disease
B- TB Ghatega, Desh Jeetega
C- Win over TB
D- TB Harega, Desh Jeetega

13. How much has been provided for the healthcare sector?
A- 49,000 crore
B- 69,000 crore
C- 89,000 crore
D- 1,19,000 crore

14. How much has been allocated to Jal Jeevan Mission has been approved?
A- Rs 3.6 lakh crore
B- Rs 1.4 lakh crore
C- Rs 5.8 lakh crore
D- Rs 8.7 lakh crore

15. How many higher education institutes will have apparenticeship programmes by March 2021?
A- 100
B- 125
C- 150
D- 200

16. Which of the following government scheme removed the dependence of Kerosene & Solar Pump?
A- PM Kusum Yojana
B- PM Kishan Yojana
C- Krishi Kalyan Abhiyan
D- All of the above

17. What is the inflow of FDI from 2015-2019?
A- 280 billion USD
B-  285 billion USD
C-  284 billion USD
D-  288 billion USD

18. How many Aspirational District will be covered for AYUSHMAAN Treatment?
A- 111
B- 112
C- 113
D- 150

19. Which of the following Archaelogical sites will be given iconic status?
A- Rakhigarhi
B- Hastinapur
C- Shivsagar
D- Dholavira
E- All of the above

20. With Reference to “TB हारेगा, देश जीतेगा” Campaign, the target to eradicate Tuberculosis will be achieved by which year?
A- 2022
B- 2023
C- 2025
D- 2030

21. Which ministry will launch Krishi UDAAN Yojana?
A- ministry of agriculture
B- ministry of corporate affairs
C- ministry of civil aviation
D- ministry of environment forest and climate change

22. Insurance cover for bank deposits will be increased to —– from Rs. 1 lakh.
A- 2 Lakh
B- 4 Lakh
C- 5 lakh
D- 7 Lakh

23. Name the independent body which will set up for the recruitment to non gazetted posts through computer-based online process.
A- National Staff Selection Agency
B- All India Recruitment Agency
C- National Recruitment Agency
D- Union Recruitment Agency

24. Which of the following tax has been abolished?
A- Corporate Tax
B- Dividend Distribution Tax
C- Tax on Gold
D- Tax on Petroleum Products

25. For faster claims settlement of Exporters, which scheme has been launched?
A- Nirvik
B- Daivik
C- Vaishvik
D- Navik

26. How much has been allocated for development of industry and commerce in FY21?
A- Rs 58,500 crore
B- Rs 37,600 crore
C- Rs 27,300 crore
D- Rs 19,200 crore

27. How many projects will come under National Infrastructure Pipeline?
A- 3,500 projects
B- 4,500 projects
C- 5,500 projects
D- 6,500 projects

28. How much has been allocated for transport infrastructure in FY21?
A- Rs 1.7 lakh crore
B- Rs 2.5 lakh crore
C- Rs 3.8 lakh crore
D- Rs 4.1 lakh crore

29. Which Indian city Suburban Transportation has been given special focus in Budget 2020-21?
A- Delhi
B- Mumbai
C- Pune
D- Bengaluru

30. How much allocation has been made to power and renewable sector?
A- Rs 11,000 crore
B- Rs 17,000 crore
C- Rs 22,000 crore
D- Rs 27,000 crore

31. How much is the gross enrollment of girls in elementary levels?
A- 94.32%
B- 96.62%
C- 91.32%
D- 98.62%

32. How much allocation has been made in nutrition – related programmes in FY21.?
A- Rs 75,900 crore
B- Rs 28,900 crore
C- Rs 55,600 crore
D- Rs 35,600 crore

33. How much has been allocated to SC/OBC and ST schemes?
A- Rs 53,700 crore & Rs 85,000 crore
B- Rs 85,000 crore & Rs 53,700 crore
C- Rs 65,000 crore & Rs 33,700 crore
D- Rs 33,700 crore & Rs 65,000 crore

34. How many more airports will be developed under UDAN by 2024?
A- 50
B- 75
C- 100
D- 200

35. How much allocation has been made to encourage plans to have clean air by the state governments?
A- Rs 4,400 crore
B- Rs 8,400 crore
C- Rs 12,400 crore
D- Rs 16,400 crore

36. How much capital has been Infused into PSU banks?
A- Rs 2.5 lakh crore
B- Rs 5.5 lakh crore
C- Rs 1.5 lakh crore
D- Rs 3.5 lakh crore

37. How many MSMEs got benefited from debt restructuring in 2019-20?
A- More than 2 lakh
B- More than 5 lakh
C- More than 7 lakh
D- More than 10 lakh

38. The FPI Limit in corporate bonds has been raised from 9% to?
A- 10%
B- 12%
C- 14%
D- 15%

39. Government has decided to raise capital in LIC. It will done through which method?
A- IPO
B- FPO
C- Issuing Bonds
D- None of the above

40. What is the estimated fiscal deficit for FY 2019-20?
A- 3.2%
B- 3.3%
C- 3.6%
D- 3.8%

41. What is the estimated total expenditure for FY21?
A- Rs 25.62 lakh crore
B- Rs 28.92 lakh crore
C- Rs 30.42 lakh crore
D- Rs 33.22 lakh crore

42. What will be the net market borrowing of government for FY21?
A- Rs 5.36 lakh crore
B- Rs 8.36 lakh crore
C- Rs 2.36 lakh crore
D- Rs 7.36 lakh crore

43. There has been loss of substantial revenue in short term due to?
A- Income tax rate cut
B- Custom tax rate cut
C- Corporate tax rate cut
D- Wealth tax rate cut

44. What will be the new income tax slab for income between Rs 7.5 lakh-10 lakh?
A- 5%
B- 10%
C- 15%
D- 20%

45. The Union Government is set to launch ‘Vivaad Se Vishwas’ Scheme. What is the main agenda of the scheme?
A- GST Coordination between Center-State
B- Recovery of NPAs
C- Loan Waiver provision for prospective farmers
D- Reduction of tax litigation

46. Which document will be issued instantly based on AADHAR details?
A- PAN Card
B- Passport
C- Driving Ration
D- Tourist Visa for visiting Kartarpur Corridor

47. The initiative for inclusive growth i.e. “Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas” with focus on –
A- Healthcare: Ayushman Bharat
B- Affordable Housing
C- Clean energy: Ujjawala and Solar Power
D- All of the Above

48. Name the exam which will be conducted in Asia and Africa under Study in India programme?
A- Kaushal-SAT
B- Bharat-SAT
C- Indo-SAT
D- Ind-SAT

49. Which scheme has been launched to clear 4.83 direct tax cases pending in various forums?
A- Vivad se Vishwaas Scheme
B- Vishwaas se Vivad Scheme
C- Vishwaas Scheme
D- Vivad Scheme

50. An international bullion exchange will be set up at GIFT City. The GIFT city is located in which state?
A- Maharashtra
B- Uttar Pradesh
C- Gujarat
D- Madhya Pradesh

Union Budget 2020 Important Questions In Hindi PDF 

Here we have also attached Union Budget 2020 Important Questions In Hindi. You can note down them in your notebook and practice them well before your exams:

1. आम बजट 2020-21 किसने पेश किया?

(A) अरूण जेटली
(B) निर्मला सीतारमण
(C) राजनाथ सिंह
(D) जयंत सिन्हा

उत्तर : B

2. भारतीय कंपनियों द्वारा भरे जाने वाले डिविडेंड डिस्ट्रीब्यूशन टैक्स (डीडीटी) टैक्स को 15% से घटाकर कितना कर दिया है ?

(A) Nill
(B) 5%
(C) 8%
(D) 10 %

उत्तर : a

3. बजट 2020 में किस वर्ष तक किसानों की आय को दोगुना करने का लक्ष्य रखा है

(A) 2020
(B) 2021
(C) 2022
(D) 2025

उत्तर : C

Q.4. निर्मला सीतारमण द्वारा देश में शिक्षा को बढ़ावा देने के लिए निम्न में किसकी स्थापना की घोषणा की गई है?

(A) स्टडी इन इंडिया कार्यक्रम
(B) नेशनल स्कॉलर्स फाउंडेशन
(C) रिसर्च इंस्टीट्यूट ऑफ इंडिया
(D) ऑल इंडिया रिसर्च इंस्टीट्यूट

उत्तर : A

5. आम बजट 2020-21 में नई शिक्षा नीति के अनुसार मार्च 2021 तक कितने उच्च शिक्षण संस्थान मार्च 2021 तक शुरू हो जाएंगे ?

(A) 100
(B) 125
(C) 200
(D) 150

उत्तर : D

6. बजट की घोषणा अनुसार भारत की अर्थव्यवस्था दुनिया की कौन सी सबसे बड़ी अर्थव्यवस्था है?

(A) 3RD
(B) 4th
(C) 5th
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर : C

7. बजट 2020-21 पीपीपी मॉडल पर कितने स्मार्ट सिटी विकसित करने की घोषणा की गई है?

(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

उत्तर : A

8. टीबी के खिलाफ अभियान लिए किस मिशन की शुरुआत करने की घोषणा की है?

(A) टीबी भगाओ देश बचाओ
(B) टीबी हारेगा देश जीतेगा
(C) टीबी का खात्मा
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर : B

*2025 तक इसे भारत से खत्म किया जाएगा

9. हर घर तक पाइप से पानी पहुंचाने के लिए कितना बजट आवंटित किया गया है ?

(A) 1.6 लाख करोड़
(B) 2.6 लाख करोड़
(C) 3.6 लाख करोड़
(D) 4.6 लाख करोड़

उत्तर : C

*10 लाख से ज्यादा आबादी वाले शहरों में ये स्कीम इसी साल तक लागू करने का लक्ष्य है:

10. बजट 2020 में हेल्थ सेक्टर के लिए कितना बजट आवंटित किया गया है ?

(A) 69 हजार करोड़
(B) 68 हजार करोड़
(C) 55 हजार करोड़
(D) 50 हजार करोड़

उत्तर : A

11. युवाओं को तटवर्ती इलाकों में रोजगार देने के लिए कितने सागर मित्र केंद्र बनाने की घोषणा की गई

(A) 5626
(B) 3077
(C) 4562
(D) 5000

उत्तर : B

12. बजट 2020-21 के अनुसार देश में मिल्क प्रोसेसिंग क्षमता को कितना करने का लक्ष्य रखा गया है ?

(A) 100 मिलियन टन
(B) 148 मिलियन टन
(C) 108 मिलियन टन
(D) 110 मिलियन टन

उत्तर : C

13. बजट 2020-21 के अनुसार स्किल डेवलपमेंट के लिए प्रावधान किया है ?

(A) 2000 रुपये
(B) 3000 रुपये
(C) 4000 रुपये
(D) 5000 रुपये

उत्तर : B

14. बजट की घोषणा अनुसार 2014 -19 के दौरान भारत का प्रत्यक्ष विदेशी निवेश कितना रहा

(A) 184 बिलियन अमेरिकी डॉलर
(B) 284 बिलियन अमेरिकी डॉलर
(C) 384 बिलियन अमेरिकी डॉलर
(D) 484 बिलियन अमेरिकी डॉलर

उत्तर : B

15. बजट 2020 की घोषणा में दूध ,मांस तथा मछली सहित खराब होने वाली सभी वस्तुओं के लिए क्या स्पेशल किया गया है

(A)किसान रेल की शुरुआत
(B) कोल्ड स्टोरेज की शुरुआत
(C) स्पेशल मंडी शुरुआत
(D)इनमें से कोई नहीं

उत्तर : A

16. बजट में कृषि सिंचाई के लिए कुल कितना बजट आवंटित किया गया है

(A) 3.2 लाख करोड़ रुपए
(B) 2.2 लाख करोड़ रुपए
(C) 1.2 लाख करोड़ रुपए
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर : C

17. 7  लाख से 7.5 लाख की आय पर कितना इनकम टैक्स निर्धारित किया गया है

(A)15%
(B) 10%
(C) 20%
(D) 35%

उत्तर : B

*20 प्रतिशत से घटाकर 10 प्रतिशत किया गया है

*7.5 लाख से 10 लाख तक की आय पर 15 प्रतिशत इनकम टैक्स। 10 लाख से 12.5 लाख की आय पर 20 पर्सेंट टैक्स लगेगा। यह पहले 30 प्रतिशत था

18. 2020 में राजकोषीय घाटा कितने प्रतिशत रहने का अनुमान है

(A) 3.8 पर्सेंट
(B) 6.5 पर्सेंट
(C) 2.1 पर्सेंट
(D) इनमें से कोई नहीं

उत्तर : A

*इस साल राजकोषीय घाटा जीडीपी का 3.8 प्रतिशत रहने का अनुमान। अगले साल के लिए 3.5 प्रतिशत का लक्ष्य

19. बैंकों में पैसा जमा कराने वालों के लिए इंश्योरेंस कवर 1 लाख रुपये से बढ़ाकर _____ रुपये कर दिया गया है।

(A) 2 लाख रुपये
(B) 3 लाख रुपये
(C) 4 लाख रुपये
(D) 5 लाख रुपये

उत्तर : D

*यानी, अगर बैंक डूबता है तो आपकी 5 लाख रुपये तक की जमा रकम सरकार वापस करेगी।

20. नवगठित संघ राज्यों के लिए 2020-21 में कितने रुपये के आवंटन का प्रस्ताव किया गया है ?

(A) 10,757 करोड़
(B) 20,757 करोड़
(C) 30,757 करोड़
(D) 40,757 करोड़

उत्तर : C

21. बजट 2020 में वित्त मंत्री निर्मला सीतारमण ने टूरिज्म बढ़ाने के लिए कितने करोड़ रुपये का प्रावधान किया है?

a. 2500 करोड़
b. 3000 करोड़
c. 1025 करोड़
d. 2300 करोड़
Ans- a

22. बजट की घोषणा अनुसार देश में कितने भारतीय धरोहर संरक्षण संस्थान की स्थापना की जाएगी?

a. 5
b. 4
c. 3
d. 2

Ans- a

*हस्तिनापुर, शिवसागर, डोलावीरा, आदिचेल्लनूर, राखीगढी। इसके अलावा रांची में ट्राइबल म्यूजियम बनेगा: वित्त मंत्री

23. बजट में भारत नेट परियोजना के लिए कुल कितना बजट प्रस्तावित किया गया है?

A) 4 हजार करोड़ रुपये

B) 5 हजार करोड़ रुपये

C)6 हजार करोड़ रुपये

D)7 हजार करोड़ रुपये

Ans- C

Other Important Highlights

  • चैरिटेबल संस्थाओं को इनकम टैक्स से पूरी तरह छूट |
  • निवेशकों को राहत प्रदान करने के लिए लाभांश वितरण टैक्स को हटाने का प्रस्ताव |
  • 2019-20 में कुल खर्च 26.99 लाख करोड़ रुपये |
  • लद्दाख संघ राज्य क्षेत्र के लिए 59589 करोड़ रुपये का प्रस्ताव |
  • स्वच्छ हवा- प्रदूषण से बचने के लिए कई उपाय किए जाएंगे। 4 हजार करोड़ रुपये का प्रावधान |

Download Union Budget 2020 Important Questions PDF

Download Union Budget 2020 Important Key Highlights PDF

Economic Survey 2020 Important Questions & Highlights PDF

You can join our All In One Preparation Group and join us on Telegram and like our Facebook Page to get notified on latest exam updates and materials. For discussion join SSC GROUP and Railway Group.

Leave a Comment